Kan jag lita på mig själv?

Det som stör mig mest med epilepsin är nog den ständigt närvarande känslan av att inte kunna lite på mig själv. Jag är ändå lyckligt lottad med tanke på den ringa mängd anfall jag har haft. Men tankarna finns där, när jag lägger mig på kvällarna, när jag vaknar på morgonen och som i helgen när min fru var borta på ett möte och jag var ensam med barnen.

När kommer nästa anfall?

Aldrig? Eller kanske när som helst. Vem vet...

Visst att livet är osäkert, men med epilepsi så upplever jag osäkerheten så mycket mer påtaglig.

Jag vet en del saker som jag bör undvika: kaffe, alkohol, stress, hunger, trötthet. Kort och gott allt som kan medföra en belastning för kroppen/knoppen. Min träning gör att jag har svårt med en sista punkt: fysisk utmattning. Träningen får mig att må bra, men kör jag får hårt finns det kanske en ökad risk för anfall.

Hittills har jag bara haft anfall på nätterna, men allt jag gör måste vägas mot de konsekvenser det kan medför. De ena delen är vad händer om jag får en blackout medan jag cyklar, lagar mat osv. Den andra delen av ett nytt anfall påverkar det datum från när jag får köra bil. 

Så hur pass kan jag lita på mig själv?